top of page
Kitchen knife fixed on magnetic wall bracket_edited.jpg

Slipprocessen

Alla köksknivar kan slipas, både de som betraktas som dyrare och knivar av typen "IKEA". Slipmetoden optimeras utifrån varje köksknivs individuella egenskaper, användningsområde och potential. När du lämnar in din kökskniv för professionell slipning hos Knivslipbilen får du tillbaka en kökskniv som är vassare än om du köpt en ny! Klicka här för att se hur jag gör en kökskniv vassare än den var som helt ny!

 

För 135kr genomgår din kökskniv nedanstående premiumprocess. Hos Knivslipbilen får din kniv den tid och omsorg som behövs, inget stressjobb vid en bandslip här inte och jämför gärna min process med andra sliperier. Varenda köksknivs skärpa och slipvinklar mäts innan leverans för att garantera ett riktigt bra resultat. 

De sju stegen

Steg 1

Det första som görs är att inspektera kniven. Här tittar jag på knivens form och bedömer stålet. Här tittar jag förstås också på själva eggen och bedömer dess skick. Jag tittar också på knivens totala geometri, det är en viktigt del av en knivs skäregenskaper. Jag tittar även på handtaget för att se ev underhållsbehov.

Steg 2

Jag mäter nu slipfasen och eggens vinkel med lasermätare. Även en relativt slö kniv kan upplevas som vass mot en nagel, därför mäter jag objektivt alla knivars skärpa med en skärpemätare. Efter steg 1 och 2 har jag en god kunskap om knivens skick och egenskaper och väljer därefter sliprocess anpassad för just det din kniv behöver. 

Steg 3

I detta steg ger jag kniven en första polering. Det gör jag innan jag påbörjar slipningen. För polering används olika polermedel och både polermaskin och handarbete ingår. Här börjar jag förvandlingen av din kniv! 

Steg 4

I det här steget påbörjar jag slipningen av kniven. Djupare jack eller avbruten spets fixas först, därefter anläggs en slipfas och egg genom att stegvis gå från grövre slipstenar till finare slipstenar. För varje kniv görs en individuell bedömning av lämpligast slipvinkel på slipfas och egg och hur fina slipstenar som ska används. Det är olika beroende på knivens användningsområde och stålets beskaffenhet. Under processen granskas eggen kontinuerligt med hjälp av förstoringsoptik för att i detalj kunna se eggens skick.  

Steg 5

Efter att ha slipat kniven är det dags att bryna den. Det är nu jag får fram eggens skärpa. I det här steget används olika metoder och verktyg. Det innefattar komposithjul, filthjul, pappershjul och olika medel i form av t ex diamantspray i olika storlekar (micron). Poleringen avslutas på en strigel gjord av läder.

Steg 6

Knivens skärpa testas igen objektivt med en för ändamålet avsedd skärpemätare. Alla knivar återlämnas uppmätt vassa. 

Steg 7

Om kniven har handtag i trä fräschar vi upp det med för ändamålet lämplig olja. Därefter torkas kniven av och slutpoleras. Nu har kniven blivit skarpare än den var som ny och är blank och fin igen! 

Hemmaslip?

 

Varför betala för att få sin kökskniv professionellt slipad istället för att använda någon hemmaslip?

 

Det enkla svaret är att kniven blir vassare! Knivslipbilens professionella slipprocess kommer alltid leverera en vassare kniv, speciellt stor blir skillnaden på knivar med lite hårdare stål.

 

Förutom att rullslip inte kan skapa lika vass egg så finns andra nackdelar:

 

  1. Ojämn Slipning: Rullslipar ger över tiden ofta en ojämn slipning, särskilt om de inte används korrekt. Detta kan leda till att kniven får en oregelbunden egg, vilket minskar skärprestandan.

  2. Fel slipvinkel: De flesta rullslipar har förinställda vinklar, vilka inte är idealiska för alla typer av knivar. Om slipvinkeln inte matchar knivens ursprungliga slipfas kan det negativt påverka knivens skärpa och prestanda.

​

​

Med en rullslip ändras över tiden knivens profil och blir mer trubbig vilket brukar märkas att det blir svårare och svårare att få någon nämnvärd skärpa via rullslipen. 

bottom of page