
Bryning
Syftet med att bryna kniven är att räta ut och finjustera eggen snarare än att avlägsna metall och skapa en ny egg. Detta hjälper till att återställa och bibehålla knivens skärpa och funktion en längre tid.
​
Bryning bör göras regelbundet, beroende på hur ofta kniven används. För professionella kockar kan det vara så ofta som flera gånger per varje dag, medan hemmakockar kanske bara behöver göra det ett par gånger varje månad. Ett sätt att kontrollera är att vända eggen uppåt och titta på den under belysning, om du ser att ljuset bryts olika över eggen så är det dags att bryna den.
Det är viktigt att notera att bryning inte ersätter behovet av att slipa kniven, det är en annan process som behövs när bryning inte längre räcker för att skärpa kniven. Då hör du av dig till Knivslipbilen!
De tre stegen
Steg 1
Se till att du har en brynstav. Det finns i huvudsak tre olika brynstavar (även kallade skärpstavar); stålbryne, keramiskt bryne och diamant bryne. Den kan vara rund, oval eller platt i formen. Brynstavens yta är lite sträv för att hjälpa till att räta ut knivens egg. Det är viktigt att brynstavens material är hårdare än knivens stål. Du kan t ex inte bryna en kniv med hårt stål med en brynstav i vanligt stål. Därför är det bättre att satsa på ett keramiskt bryne eller ett diamant bryne och jag föredrar keramiskt bryne. Jag säljer Satake keramiskt bryne för 349kr, skriv i beställningen att du vill ha ett eller skicka ett sms så levereras det tillsammans med dina nyslipade knivar.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Steg 2
Förberedelse: Se till att både kniven och brynstaven är rena. Det är bra att ha en stabil arbetsyta att jobba vid.
Steg 3
Dags att bryna! För nybörjare rekommenderas att hålla brynstaven vertikalt med spetsen nedåt på en arbetsyta.
Dra kniven längs brynstaven från skaft till spets, och se till att hela eggen kommer i kontakt med brynstaven. Föreställ dig att du ska skära en tunn skiva av brynstaven. Gör detta med bara en lätt tryckning.
Upprepa denna rörelse flera gånger på ena sidan av kniven och sedan samma antal gånger på den andra sidan.
​
Kniven ska helst hållas mot brynstaven i samma vinkel som kniven är slipad i. Tips! Om du tycker det är svårt att se hur brynet tar på kniven kan du färga eggen med en spritpenna. Då ser du på en gång vilken effekt brynet har på eggen. Du vill då att färgen ska försvinna men ingen annan del av slipfasen ska beröras. Om det är svårt tänk på att hellre ha en för liten vinkel än för stor till att börja med. Ett till tips är att tänka att du håller kniven i en vinkel som motsvarar 5 min i eller 5 min över. Efter bryning belys eggen och om ljuset inte reflekteras är eggen klar, ser du reflektion så bryn lite till. Lycka till!
​
Bryning kan inte åtgärda en kniv vars egg har blivit för tjock så om kniven inte blir vass trots bryning så är det dags för en ny grundslipning, i så fall är du välkommen till Knivslipbilen i Älvsjö!

