top of page

Slipning & Bryning

Det är lätt att blanda ihop slipning och bryning av en kniv. Vad är egentligen skillnaden och när gör man bryning respektive slipning och hur gör man det? Här kommer svaren! 

Slipning innebär att man skapar en ny vass egg och det behöver göras när kniven har blivit trubbig och inte längre kan skärpas genom enbart bryning. 

 

Bryning är det du kan göra mellan slipningarna för att underhålla knivens egg genom att räta ut den så att den behålls vass längre. Läs mer om båda metoderna nedan!

Slipning

Slipa knivar har människan gjort i tusentals år. Idag slipar vi knivar med moderna metoder och verktyg men grundteorin är densamma.

16481776_m_normal_none_edited.jpg
Rodstor_edited.jpg

Bryning

Många misstar bryning för att vara slipning av kniv. Bryning är det du själv kan göra mellan slipningar för att underhålla och behålla kniven vass längre. Jag tipsar om hur du kan göra.

bottom of page